vrijdag 9 september 2022

Et 2 St. Jean de Luz - Irun

Rond een uur of 8 zocht ik daar in St. Jean de Luz een restaurantje op. Het werd een bistro waar ik mezelf trakteerde op een tagliatelli met truffels, spek en een gepocheerd eitje. Een pintje erbij en ik was gesteld. Terug in de herberg moest ik me bij MiePau en Murielle even neerzetten om wat bij te kletsen. Ik werd door hen op een créme glaceke getrakteerd. Met rum uit Madagascar begot. Pauline een jong meisje uit den Elzas, m'n stapelbedgenote, kwam er bij zitten. Tof kind, ze kreeg ook een crème glaceke. Bedtijd nu ! 2 bedden verder ligt de Ricardo al bomen te zagen. Dat behoeft geen ondertiteling, iedereen verstaat dat. Morgen duikel ik Spanje binnen. Irun olé. 

Rond 8u was ik op weg voor een kleine tocht. Naar Irun, 18km. Een halfuurtje onderweg en ik was al getuige van een ongeval. Een dame op haar scooter schoof uit op een riooldeksel. Ik dacht dat ze eraan was maar gelukkig voor haar viel het nog mee. Een geschaafde knie en dat was het. Amper 1 minuut later stopte een auto om me de straat over te laten steken. Vriendelijk van hem maar een camionette vlamde er los van achter op. Dat daar in Frankrijk niet meer ongelukken gebeuren ! Deze etappe trok op niets. Voor de helft over departementale wegen en bij gebrek aan voetpaden loop je daar niet op je gemak. Dan was de trip gisteren stukken mooier. De bepijling ontbreekt ook meestal. Het stak wat tegen. Om 2 uur was ik al aan de herberg. Die ging maar open om 16u. Beetje rust dus. Mooie herberg, 60 plaatsen. Vlakbij de herberg kon ik een pelgrimsmenuke versieren voor 11 euro. 't Was nog lekker ook. 

Ik begin onze maat Angelo meer en meer te begrijpen met de moeilijkheden die hij ondervond bij het vinden van een overnachting. Morgen staat San Sebastian op het programma. Er zijn daar in het weekend festiviteiten, alles compleet volgeboekt. Een uur heb ik tevergeefs rondgebeld. Sofie een jong meisje dat al van 3 juli onderweg is zegt dat het de eerste keer is dat ze dit meemaakt. Ik overweeg om tot kort voor San Sebastian een slaapplaats te vinden. Lukt dat niet dan skip ik de etappe en zoek een alternatief om tot voorbij San Sebastian te geraken. Openbaar vervoer of een taxi, die trip is niet verloren, ik haal dat wel in. Maar goed,  't is ne schone dienen Heilige Bas. Een nachtje onder sterren is ook nog een optie. Regen wordt er alleszins niet verwacht.

Sofie is nog steeds aan het bellen voor een reservatie dat schaapke. Ik heb het opgegeven. Morgen vliegen we hier om 6 uur uit ons bed. Ik denk van nu stillekesaan onder de wol te kruipen. De eerste 5km morgen staat de Jaizkebel op het menu. Een berg van 535 m hoog met stukken van 50% stijgingspercentage. Ik denk dat Jaizkebel de Baskische benaming is voor Jezebel, de duivelin. In alle geval een specialleke. We wassen deze varkentjes wel.