maandag 12 september 2022

Et 5 Orio - Deba

Zo, ik ben gerodeerd zou ik zeggen. Vanmorgen ben ik wakker geworden door het gestommel van de andere pelgrimd. Geen notie hebbend van tijd ben ik ook maar beginnen inpakken. Het was vroeg, ik dacht dat het iets na 7 was dat ik schuppes was. Het kwam van pas want op sommige punten  kwam ik amper aan 2km/u vooruit en ik wilde het stukje dat ik gisteren naliet te lopen inhalen.  Prachtige dag weeral maar warm. Zeg maar heet. In Zumaia wees de thermometer 32°C aan. Er stond boven op de bergen een forse wind maar die bracht geen verkoeling daar hij niet vanuit de oceaan kwam. 

Ik geef toe dat ik deze etappes schromelijk heb onderschat. Enkel aan de kustlijn van Zarauz was het vlak. Met een knap knuppelpad op het strand. Om er te komen moet je 535 treden dalen. Boven op de klif was er een camping. Ik zag compinggangers met hun boodschappen die trap opklauteren. Na een steile klim van 120 meter ging het dus met de trap naar beneden. Eventjes heb ik daarbij gevloekt.  

32 km op en af. Wat een calvarieweg zeg, dit ga ik lang onthouden. Hier in Deba was het kwik ondertussen gestegen naar 35°C. Voor de laatste 2km werd ik teruggefloten door een chauffeur. Ik moest, ook al wees ik af, met hem tot in Deba meerijden. Hij zei dat het levensgevaarlijk was om  in deze hitte zware inspanning te leveren. Hij was ex-pelgrim. Eerlijk gezegd was ik blij om die lift. Mijn pijp was weer uitgegaan. Om in de albergue te geraken moest ik eerst naar het Tourismekantoor gaan. Daar kreeg ik de code van de deur. Zo kon ik binnen en wees de hospitalera m'n bed. Ze wilde eerst m'n knie verzorgen want die ziet er lelijker uit dan het is. Na verzorging heb ik ze helemaal afgepleisterd.

Tamar en haar vader zijn hier ook binnengevallen. Haar vader vroeg me om mee te gaan zwemmen. Jammer daar had ik wel zin in maar ik heb geen zwembroek bij. Ook Marijke de 72-jarige Nederlandse duikelt hier binnen met 3 Fransen die ze me voorstelt. Een stel lawaaimakers zijn het. Ik word een oude knorpot. 

Ik hou het hierbij. Seffens een pelgrimsmenuke van 10 euro hier aan de overkant en een toerke in de stad. Een fris pintje zal er ook afkunnen denk ik.