zaterdag 17 september 2022

Et 9b Bilbao

Even controleren op de stappenteller-app. 15km afgelegd vandaag, ik geloof er geen blaas van. Met enkel hier wat rond te kuieren brei ik geen 15 km bijeen. Dat appje is maar enkel te betrouwen in de Lage Landen volgens mij. Een opstap aan een trapje geldt voor 72cm op je actieradius. Maar goed, vandaag heb ik de luierik uitgehangen. Ik lag nog wat uit te slapen toen Juan me bij zijn ontwaken wakker maakte. Je ontmoet op een trip zoals deze veel mensen die een rugzakje met zich mee dragen. Niet letterlijk maar figuurlijk. De Juan sprak vloeiend Engels. Ik kon niet opmaken wat er juist mis was gegaan in zijn leven maar het moet iets ergs zijn geweest. Ik gokte op gescheiden van vrouw en kinderen . Ook hij had al een camino gelopen maar nu ging hij zijn tegenslagen wat tegenwind geven met een tocht door Zwart Afrika op de motor te ondernemen. Je komt wat kerels tegen weet je ? 3 keer vroeg ik aan een andere kamergenoot, volgens mij een Amerikaanse snuiter : Where do you come from?  Alhoewel niet meer zo jong en vrij veel gelijkenis met het uiterlijk van Popeye the Sailorman, was dit een erg energieke tiep maar hij vermeed telkens een antwoord. Goed mogelijk dat een internationaal opsporingsbericht hem achtervolgt. Goed, dit is dan misschien wat ver gezocht. Jacobus, vergeef me in dit geval deze zwarte redenatie.

Rond 11 uur gisterenavond zond Kasia me nog een berichtje met de boodschap dat ik beslist het strand "La Playa de la Salvage" moest aanlopen. Volgens haar, en zij niet alleen is dit het mooiste strand van de Cantabrische kust. Morgen, hooguit overmorgen tippel ik daar voorbij. Ik heb een blauw vlaggetje geplaatst op m'n GMap kaart. Toffe juffrouw, ze sliep nog toen ik  vertrok.  

Guggenheim museum heb ik enkel aan de buitenkant bezocht.  Er wordt daar kunst uit allerlei strekkingen tentoon gesteld. Best interessant voor kunstkenners maar kunst is voor mij iets dat niet iedereen kan scheppen. Misschien wat hooggegrepen en ook omdat ik er de ballen van versta maar ik kan evengoed Picassos schilderen. Het werk van een klompenmaker noem ik dan weer kunst. Zoiets kan ik niet. 

Daarna ging het de richting van het oude stadsgedeelte uit. Sophie had me een kaart van Bilbao bezorgd. Veel volk te zien en iedereen in een uitgelaten stemming. Ik bezocht het oude stadsgedeelte. Een heel mooie overdekte markthal. Er was een wedstrijd aan de gang in de genre van de sterkste mens ! Toen ik er aankwam betrof het een 200kg zware kanonsafuit te heffen op haar achterste met als steunpunt de dissel en daarmee een cirkel rond te lopen. Op 2 man na lukte het niet de cirkel rond te lopen. 1 man kon een kwart cirkel extra presteren maar toen kwam er een forsgebouwde neger mededingen. Sorry, aan die woke toestanden, daar doe ik bewust niet aan mee, maar goed een donkere medemens voor hen die er aanstoot aan nemen. Die gast liep 4 cirkels rond met dat gewicht. Het was dan ook een beer van een vent.  



Voor de rest wat sightseeing, een pintje tussendoor en ... het leven is best draaglijk. Voor morgen heb ik geboekt in Potugalete. Zo kan ik de grote etappe afleggen en vermijd ik het te laat komen in de albergue en dus ook het te laat te komen voor een bed. Sebiet ga ik tafelen met Sophie en Kai en nog een paar Duitsers. Sophie is een zot spook, ze komt uit Keulen. Mensen die met hun eigen gebreken en stommiteiten kunnen lachen hebben er bii mij 5 voor. Ik ga afzakken nu. Als er nog iets plezants gebeurt dan weet je het morgen. 

Awel, het etentje vond plaats in het oude stadsgedeelte. Die stad bruist. Het ongelooflijk mooie weer heeft hier natuurlijk debet aan. In de straten krioelt het van het volk. 11u 's avonds, jong en oud, geen onderscheid.

Het etentje was lekker, iberisch schweintje mit kartoffelen,  het gezelschap sympathiek, daar niet van, maar die Duitse taal ... wat ik beweer is niet mooi maar m'n maag begint er op den duur van om te draaien wanneer ik er naar moet luisteren. Geef mij maar dan de taal van Molière of  Vondel. Ik wenste het gezelschap nog een gezellige verderzetting van de avond en teende naar mijn bed. Lana opende voor mij de hoteldeur. Ze ging een sigaretje smoren buiten. Lana leerde ik vanochtend kennen. Ze komt zoals ik uit de koekestad en wandelde haar eerste stuk camino. Op google had ze opgezocht welk het mooiste stuk van alle pelgrimswegen in Spanje was. Google beweerde tussen Irun en Bilbao en haar keus was gemaakt. Volgende keer informeert ze haar beter. Geen idee van de moeilijlheidsgraad zoals ik trouwens heeft ze haar lelijk mispakt. Schluss, ik ga slapen.


Fotokes zijn voor later. Googĺe kan het niet redden. 

Dat is nu opgelost !