vrijdag 16 september 2022

Et 9a Eskerika - Bilbao

Eureka, deze dag hebben we nu ook weer eens te meer overleefd. Ne zware weeral. In Orio, enkele dagen geleden, was ik ergens water gaan schooien. De dame die me hierin tegemoetkwam, een Zwitserse getrouwd met een Spanjool, verzekerde me dat vanaf Zarauz het plat zou worden. Ik zit nu in Bilbao en ik denk dat ze haar bewijslast haalt bij de autotoeristen. Nog altijd gaat het hier up en down, ik ben weer bijna 900 hoogtemeters rijker. 7 keer achtereen den Onze Lievevrouwentoren, de hoogste kathedraal van Europa, 123 meter boven de Schelde uittorenend, op en af. Ik ga proberen er over te zwijgen. Toch nog even dit : Het venijn zat in de staart. De aanloop naar Bilbao begon in Zumaia ... 300 meter naar omhoog non stop. En daarna steil naar beneden, een wandeloordeel dat ik persoonlijk iets hachelijker vind. Wanneer je jezelf spiegelt aan dat jonge geweld dat die hellingen al fluitend aanpakken bemerk je aan jezelf dat de tand des tijds ongenadig is voor je fysiek. No meecy ! Waarschijnlijk poetst die zichzelf met Oral  B pro expert. 

Vandaag ben ik opgetrokken met Claudie. Zij vliegt ook de bergen op maar moest bekennen dat ze op haar randonnees in het Alpen-hooggebergte hooguit 10 km uitstippelt. Deze etappes vielen haar ook zwaar. Later op de middag sloten Kai en Sophie aan. Morgen gaat ze hier in Bilbao het Guggenheimmuseum bezoeken. Ik weet nog niet of ik meega. Ik had geluk dat ik hier in het Poshtel Bilbao nog een dagje extra kon bijboeken. Ik zou in Portugalete op een zaterdag kunnen fluiten naar een overnachting. Dus blijf ik een dagje langer om eens goed uit te rusten. Morgen bezoek ik allicht wat hot spots in Bilbao, daarstraks ben ik al even naar het park geteend. Onderweg m'n avondeten versierd en aangesproken op een bankske in het park. Onvoorstelbaar hoe de Spaanse bevolking in drommen samentroept met hun kroost. Eén feestvierend mensenmassa. 

Kasia m'n onderbedgenote komt uit Granada. Ze vloog juist in vanuit Frankfurt waar ze werkt. Toffe en slimme meid, een uur lang heeft ze me uitgevraagd over de camino's. Later als ze meer tijd heeft zal dat er ook wel eens van komen. Ook zij was van mening dat een agenda hebben en pelgrimeren niet te verzoenen vallen. 

M'n ogen vallen dicht en ik heb geen stekskes (lucifers) om ze te stutten en open te houden. Ik ben duidelijk iets over m'n kunnen gegaan. Wat rust zal zeker goed doen.